luni, 25 iulie 2011

Noi cu ce calatorim?

    Nu sunt genul de persoana care se plange in permanenta de tara in care traim sau care la fiecare pas spune "La noi nu e ca in.....". Nu, sunt perfect constienta ca fiecare tara are hibele ei, nu cred ca pe undeva curg rauri de lapte si miere si pe cer plutesc norisori din vata de zahar. Daaaaar, fara a face vreo comparatie, uneori imi vine sa o iau pe coclauri cand vad atata indiferenta in jurul meu. Cred ca daca as incepe sa vorbesc despre toate domeniile defectuoase de care ma izbesc la fiecare 5 minute m-ar prinde dimineata aici, insa acum vreau sa vorbim despre mijloacele de transport.

       Ideal ar fi sa ai masina si bani astfel incat sa te poti deplasa doar in acest mod. Dar uite ca momentan n-am masina si numar zilele pana cand acest lucru se va schimba. Nu mai depinzi de cheful si frustrarile altora, pe care de altfel ar trebui sa la lase acasa cand ies pe usa. Nu mai trebuie sa suporti nenumarate specimene timp de mai multe ore. Nu mai esti atat de limitat din multe puncte de vedere.

       Dupa cum spuneam acum vreo saptamana, am fost cateva zile la Rupea, un orasel aflat la jumatatea drumului dintre Brasov si Sighisoara. Cum nu exista mijloc de transport direct, trebuia sa schimb in Brasov. Am cautat pentru inceput un autocar care sa mearga pana in Brasov. Pe net aparea doar Apetrans, care merge de la Botosani la Timisoara. Am sunat cu cateva zile inainte si mi s-a raspuns sec ca nu fac rezervari Roman-Brasov si ca se poate calatori doar in limita locurilor disponibile. Asta insemna ca in fiecare zi sa sun la ei sa imi dea numarul soferului aflat pe drum, sa il sun pe el si sa intreb daca mai sunt locuri libere. Daca nu, sa astept ziua urmatoare. Poate gresesc eu, dar mi se pare cam frustrant ca zi de zi sa stai pe picior de plecare si sa astepti sa fie locuri libere. E posibil sa ai noroc din prima zi, dar daca dureaza doua-trei-patru-sapte?

         Astfel m-am indreptat spre urmatoarea solutie: trenul. De la Roman la Brasov circula un singur tren, accelerat. Am luat bilete la tren si tin sa specific ca nu am facut mare afacere, deoarece biletul intreg costa exact cat costa biletul de autocar. Eu am avut reducere, ce-i drept, dar se pare ca si conditiile au fost reduse la randul lor. Insa fratele meu a trebuit sa plateasca biletul intreg. Toate bune si frumoase, ne-am inarmat cu bagaje si luni am plecat. Ma rugam sa dau peste un tren mai de Doamne-ajuta, poate sa fie si priza....dar cred ca visasem prea mult in noaptea anterioara. Trenul ala era.....JALNIC. Macar pentru cursele lungi ar trebui sa faca un efort sa ofere mai multe conditii. Un drum cu un astfel de tren vara e sinucidere curata. Sapte ore m-am copt in compartimentul ala, trenul parea sa se dezintegreze din clipa in clipa, la baie n-am indraznit sa merg....ce sa mai zic??? La ora 19:50 trebuia sa fiu in Brasov si am ajuns abia la 20:26. Noroc ca a venit cineva dupa noi pentru ca deja pierduseram trenul de legatura si microbuzele care mai mergeau spre Rupea. Oare ii intereseaza pe ei ca lumea are un program si trebuie sa ajunga la timp? Ei se intorceau abia peste vreo trei ore, deci aveau timp sa o lalaie.

         La intoarcere a fost ceva mai bine, dar ceva trebuia sa se intample si atunci. Ne-am intors cu un var de-al nostru pana la Onesti, de unde urma sa luam autocarul. Desi de afara parea si asta sa se dezintegreze, inauntru era ok. Insa la ora 16, cand trebuia sa plece din Onesti, nea' soferul isi lua linistit masa la un popas, lucru care mie nu prea mi se pare normal. Am asteptat o ora si ceva pana a ajuns in Onesti. Si sincer, pentru unele curse preturile biletelor mi se par extrem de mari pentru ce ofera. Probabil veti spune ca e suficient sa ma duca la destinatie, dar pentru mine nu e, si credeti-ma pe cuvant, ca nu-s vreo pipita care vrea sa fie transortata in puf.

       Cam asta e povestea mea cu mijloacele de transport. Sa mai spun ca acum cativa ani am mers in picioare pana la Brasov cu autocarul? Nici loc sa respir nu aveam. Sau ca am facut rezervare si cand a ajuns in autogara nu mai erau locuri si soferul isi cerea scuze? Consecinte? Am stat iar in picioare, de data asta pana la Iasi. Si as mai putea adauga....

        In orice caz, in legatura cu trenurile, sunt de parere ca ar trebui desfiintate toate cele care sunt pe duca si bagate unele noi. Nu vreau plasma si wireless in compartiment, desi n-ar fi rau, dar vreau sa calatoresc in conditii  decente. Atat. Cer prea mult? Sper ca macar copiii copiilor copiilor mei sa prinda vremuri mai bune:)). Si cand ma gandesc ca incepe facultatea si ma asteapta personalul...... De asta vin eu rarut acasa. Sper ca nu va mai fi asa pentru mult, mult timp.

        Voi ce parere aveti despre mijloacele de transport in comun de care beneficiem?

       Va puuup:*

6 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer,din acest punct de vedere chiar tind sa spun ,,La noi nu e ca in Spania''.
    Am avut ocazia sa merg vara asta cu trenul prin Spania sa vizitez diferite localitati si am ramas pur si simplu masca.
    Ultimul tren(personalul) la ei este un vis.
    Scaunele curate,geamurile sclipesc.Esti anuntat printr-un panou afisat deasupra fiecarei usi la ce statie urmeaza sa ajungi si cat timp stationeaza.
    Este liniste..mai mare dragul.Iar pretul unui bilet?
    Pe o ruta de 100 de km am dat 3 euro:)Fara reducere.

    Apoi am circulat cu alt tren(distanta medie) un pic mai rasarit decat cel mentionat mai sus.
    Pretul unui bilet aceeasi ruta 5 euro:)
    Conditii mai bune,scaune de te scufundai in ele si ecran pe spatele fiecarui scaun:)
    Iar da..pe culoar erau afisate din 2 in 2 metri tot ecrane ce aratau ..distanta parcursa,localitatea si etc..

    Daca s-ar investi mai multi bani,daca nu s-ar fura atat de mult...am ajunge si noi ca ei.


    xoxo
    www.dedeeasclothes.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, foarte nasol, decat sa mergi cu trenul mai bine....faza e ca in alea vechi mori de cald si in alea noi mori de frig, am fost eu o data de la Bucuresti la Ploiesti, vara, imbracata ca de vara, si am murit de frig in ora aia, am crezut ca nu mai ajung intreaga, m-au luat durerile de rinichi, si culmea e ca nu se regla de nicaieri aerul conditionat, toata lumea ingheta in tren in mijlocul verii....

    RăspundețiȘtergere
  4. Alexandra, da, sunt din Roman. Ma rog, putin pe langa:)

    RăspundețiȘtergere